Ilse Sour: ‘De coach helpt contact gestructureerd en doelgericht te laten verlopen.’

Ilse is verpleegkundig specialist met aandachtsgebied MDL-ziekten in het MUMC+. Sinds haar start binnen dit specialisme maakt mijnIBDcoach een belangrijk deel uit van haar dagelijks werk.

“MijnIBDcoach is een vast onderdeel van mijn werkdag. Ik begin ’s ochtends met het openen van de mailbox en het beantwoorden van de vragen. Het varieert van dag tot dag hoeveel berichten ik ontvang. Na het weekend, op maandag zijn het er aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld op een woensdag. Elke ochtend neemt iemand uit het behandelteam de tijd om alle berichten te bekijken en te beantwoorden.”

Fijn contact 

“De binnenkomende berichten in mijnIBDcoach kunnen op verschillende manieren worden beantwoord. Bijvoorbeeld door een berichtje terug te sturen of telefonisch contact. De keuze hangt af van de aard en urgentie van de vraag. Een belangrijk voordeel van de berichtenfunctie is dat ik, voor ik reageer, eerst het dossier van de patiënt kan inzien. Zo heb ik al relevante informatie verzameld. Dit maakt de communicatie efficiënter en helpt zowel de patiënt als mijzelf om het contact gestructureerd en doelgericht te laten verlopen.”

Voordeel

“De vragen die via de coach binnenkomen, zijn zeer uiteenlopend. Van bijvoorbeeld verzoeken voor herhaalrecepten en douaneverklaringen tot vragen over een toename van klachten of medicatie. Een voordeel van deze functie is dat er snel contact en afhandeling mogelijk is voor zaken zoals recepten of brieven, zonder dat een poliklinisch consult nodig is.”

MijnIBDcoach

mijnIBDcoach is een applicatie waarmee mensen met IBD op afstand kunnen worden gemonitord en worden begeleid. Omdat ze de coach online benaderen via mijnIBDcoach.nl of de mijnIBDcoach-app, ervaren ze de zorg juist dichtbij. De coach is een telemonitoring instrument dat een brug vormt naar betere, betaalbare en innovatieve zorg. Veel ziekenhuizen zijn inmiddels aan de slag met een telemonitoring zorgpad.
MijnIBDcoach ondersteunt patiënten bij het in de gaten houden van hun gezondheid. Zij komen meer te weten over IBD en leren IBD te controleren. Door deze betrokkenheid en zelfregie verbeteren behandelresultaten.

Teamwerk

“Mocht ik afwezig zijn, dan beantwoordt een collega uit het IBD-behandelteam de mailtjes en vragen. Dat is bekend bij de mensen die coach gebruiken. Ze kennen ons team en dat zorgt voor continuïteit.” 

Vrije keuze

“Niet iedereen van onze patiëntenpopulatie gebruikt de coach. Het is een vrije keuze, een aanvulling op reguliere zorg. Patiënten worden ook nog steeds op de polikliniek gezien, maar door het gebruik van MijnIBDcoach kan het aantal fysieke afspraken minder frequent zijn, bijvoorbeeld slechts één keer per jaar. Sommige mensen voelen zich niet zo op hun gemak bij het gebruik van digitale zorg. Als zij liever fysiek op de poli willen blijven komen dan mag dat. Ik merk wel dat de jongere generatie het heel gewoon en acceptabel vindt om op deze wijze zorg te krijgen. Digitale zorg op deze manier past bij hen.” 

Persoonlijke zorg

“Er zijn vragen die ik liever beantwoord in een persoonlijk gesprek op de poli. Denk aan de verandering van medicatie wanneer bijvoorbeeld de labwaarden niet goed zijn. Of wanneer de uitslagen van de endoscopie of MRI besproken moeten worden. In een persoonlijk gesprek ga ik dieper op de materie in en kan ik iets uitleggen met een tekening. En een folder meegeven voor verdere toelichting. Het is afhankelijk van de individuele situatie. Het merendeel van de patiënten die gebruik maakt van mijnIBDcoach heeft mij al gesproken tijdens een poliklinische afspraak. Ondanks de digitale aard van de communicatie, weten patiënten met wie ze in contact staan waardoor de zorg persoonlijk blijft.”

Ontwikkeling 

“mijnIBDcoach maakt gebruik van een contentcommissie. Die ziet toe op de ontwikkelingen en verbeteringen van de coach. Verbeterpunten worden snel opgepakt. Zo zijn vragenlijsten ingekort nadat we van gebruikers van de coach hadden gehoord dat ze wel erg lang bezig waren met het beantwoorden. De coach is nooit af, we blijven werken aan verbeteringen.”