Mariëlle Romberg: ‘Zo’n online tool als de coach is nooit af’

Mariëlle Romberg-Camps is MDL-arts. Sinds juni 2006 werkt ze in het Zuyderland Medisch Centrum. Mariëlle is al sinds het prille begin in 2014 betrokken bij mijnIBDcoach. Ze vertelt over haar ervaringen met de coach.

“Ik heb de ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. Denk daarbij aan de omzetting naar een app, de vereenvoudiging van de teksten naar B1-niveau, het inkorten van de vragenlijsten. Maar ook de mogelijkheid om groepen gebruikers vanuit de coach te mailen. Ten tijde van corona gebeurde dat bijvoorbeeld over (griep-)vaccinaties. Dat gezamenlijk mailen kon daarvoor niet op deze manier. Zo’n online tool als de coach is nooit af. Onder invloed van de tijd en opmerkingen van diverse gebruikers blijft de coach zich verbeteren.” 

Gebruik van de coach is geen moetje

“Ons ziekenhuis heeft een IBD-patiënten-populatie van 3.500 mensen. Nog niet iedereen maakt gebruik van de coach. Gebruik van de coach heeft door de jaren heen gezorgd voor een afname van het aantal poliklinische bezoeken, maar is ook weer een medium voor het stellen van vragen en het krijgen van inzicht in andere klachten. Natuurlijk zijn ook andere ontwikkelingen daar debet aan. Denk aan nieuwe vormen van medicatie en andere inzichten over hoe vaak je mensen met IBD moet zien.” 

Het werk verschuift door mijnIBDcoach

“Zorg via een online tool past bij mensen met IBD van deze tijd. Niet per definitie alleen bij jongeren. Vanuit die groep hoor ik nog wel eens ‘ik zit al genoeg achter het beeldscherm of in apps’. De oudere mens met IBD kan net zo goed met de coach uit de voeten. Die groep ziet de voordelen ook van minder naar het ziekenhuis toe moeten. Wat ze online kunnen regelen, doen ze.” 

MijnIBDcoach

mijnIBDcoach is een applicatie waarmee mensen met IBD op afstand kunnen worden gemonitord en worden begeleid. Omdat ze de coach online benaderen via mijnIBDcoach.nl of de mijnIBDcoach-app, ervaren ze de zorg juist dichtbij. De coach is een telemonitoring instrument dat een brug vormt naar betere, betaalbare en innovatieve zorg. Veel ziekenhuizen zijn inmiddels aan de slag met een telemonitoring zorgpad.
MijnIBDcoach ondersteunt patiënten bij het in de gaten houden van hun gezondheid. Zij komen meer te weten over IBD en leren IBD te controleren. Door deze betrokkenheid en zelfregie verbeteren behandelresultaten.

Coach zorgt voor efficiënter werken

“Het werk van de MDL-arts is veranderd door de coach. Door mijnIBDcoach is er meer werk voor de back-office. De verpleegkundigen krijgen meer werk op hun bordje. Zij gaan vaak met de vragen aan de slag. Zo kom je als patiënt met IBD vaak sneller uit bij wie je moet zijn. Dat is efficiënter. De coach levert over het algemeen ook veel meer vragen op dan vroeger. Waar je op je beurt weer gekwalificeerde mensen voor moet hebben die die vragen beantwoorden. Dat is waarom ik zeg: de coach levert niet per definitie tijdswinst op. Je krijgt als gebruiker van de coach sneller een gericht antwoord. Ook als je een bericht stuurt over het willen wijzigen van een afspraak. Dat is natuurlijk niet iets voor een inhoudelijke specialist, wel voor de administratie. Ook die hebben een belangrijke rol. Het werk juist verdelen met de coach is een vorm van een efficiëntieslag.”

Meer zicht op klachten

“Met de coach krijg je meer inzicht in klachten die je vroeger niet zo vaak zag of hoorde. Gewrichts- of huidklachten bijvoorbeeld. Die komen vaker voorbij dan voorheen. Dat is een bijvangst van mijnIBDcoach. De informatie die je als gebruiker van de coach krijgt en tot je neemt, zorgt er soms voor dat je attenter bent op andere klachten. Daarmee krijg ik als MDL-arts dus ook meer zicht op klachten.” 

mijnIBDcoach is een blijvertje

“De coach is een heel prettige ontwikkeling voor mensen met IBD. Dat krijg ik te horen van de mensen die mijnIBDcoach gebruiken. Online zorg in deze vorm is een goede ontwikkeling en voor de toekomst een blijvertje. De coach heeft zich, naar mijn mening, allang bewezen. Ik zou het toejuichen als we er een structurele vorm van financiering aan kunnen hangen. Waarmee de organisatie vanuit de basis goed geregeld wordt. Zodat MDL-artsen niet telkens hoeven te bewijzen wat voor zinnige zorg ze ermee doen. Dat bij de onderhandelingen met overheid en zorgverzekeraars de coach als online tool gewoon staat. En we nog meer dan nu routinecontroles kunnen afbouwen en zodoende meer tijd over hebben voor spoed patiënten.”